woensdag 21 februari 2007

Duitse broer en zus vechten incestverbod aan

Een Duits stel is naar de hoogste rechter gestapt omdat ze vinden dat de wet hun relatie onterecht benadeelt. Het stel is namelijk broer en zus. Patrick S. (30) en Susan K. (22), afkomstig uit een "probleemgezin" groeiden afzonderlijk van elkaar op.

In 2000 leerden ze elkaar echter kennen en werden verliefd op elkaar, waarna ze samen 4 kinderen kregen. Maar ja, incest is verboden, het vrijen met een "lichamelijke nakomeling", zoals zoon of dochter, wordt bestraft met drie jaar, terwijl sex met een der ouders of een broer op twee jaar kan komen te staan. Onder deze wet is Patrick al eens tot één jaar celstraf veroordeeld. Zijn zus/vriendin ging vrijuit, omdat ze toen minderjarig was, en behield het kind. De straf maakte weinig indruk, want in 2003 volgde het tweede kind en het derde volgde in 2004, waarna Patrick nog een veroordeling kreeg: ditmaal voor tweeënhalf jaar. Maar, voordat hij deze straf uitzat, raakte Susan voor een vierde maal zwanger.

Beiden hebben nu een advocaat in de arm genomen om ervoor te zorgen dat de anti-incestbepaling uit het wetboek gescheurd wordt, aangezien dit een "inbreuk is op hun grondrechten en een historisch relikwie".

Inmiddels is hij weer vrij en heeft het stel geen behoefte aan meer kinderen, reden waarom Patrick zich heeft laten steriliseren. Maar ja, ze willen natuurlijk nog wel samen naar bed kunnen. Daarom willen ze nu dat de rechter uitspreekt dat deze wet inderdaad inbreuk maakt op de vrijheid van partnerkeuze en daarmee de wet illegaal verklaart, zodat ze nog lang en gelukkig samen kunnen leven.

Moreel dillema

Tja, wat moet je daar nu mee, als rechter zijnde? Iedereen die ook maar een seconde heeft opgelet bij biologie weet dat het nogal vervelende genetische gevolgen kan hebben als broer en zus samen het bed in duiken: recessieve genen hebben bij nakomelingen van bloedverwanten immers meer kans om tot uiting te komen, waardoor allerlei genetische afwijkingen een grotere kans op ontstaan krijgen. Beetje vervelend als je als kind met allerlei kwalen zit, alleen omdat je ouders toevallig dezelfde ouders hebben. Maar ja, partnerkeuze is wel een vrijheid die in allerlei internationale verdragen is vastgelegd.

Ik kan me niet voorstellen dat de rechter instemt met de eis van dit stel. Ik hóóp ook dat hij het niet doet. De regel is misschien een historisch relikwie, maar wel een met een duidelijke -wetenschappelijk bewezen- reden. Maar als rechter moet je je wel in allerlei rare bochten wringen om de vrijheid van partnerkeuze te respecteren én tegelijkertijd genetisch ongewenste relaties te beperken. En vooral in Duitsland wordt dat nog een heet hangijzer, want we weten allemaal wat er in Duitsland eerder op het gebied van genetica is gebeurd...



Geen opmerkingen: